Om bepaalde internet accounts goed te beschermen maken steeds meer mensen gebruik van “2-factor authenticatie”. Dit wordt ook wel “tweestapsverificatie” genoemd. Dit is in feite niets meer of minder dan een extra beveiligingslaag op een internet account of een gebruikers-app. Het gebruik van 2-factor authenticatie is gratis en het is eenvoudig in te stellen in de instellingen van je internet account of van je gebruikers-app.
Hoe werkt 2-factor authenticatie?
Iedereen is gewend om bij het inloggen in een internet account naast je usernaam ook een wachtwoord in te tikken. Dit lijkt veilig maar als die usernaam/wachtwoord combinatie in handen komt van onbevoegden kunnen ze eenvoudig inloggen in jouw account.
Bij 2-factor authenticatie heb je bij het inloggen óók nog een tweede factor nodig. Die tweede factor is meestal een code die naar je smartphone wordt gestuurd. Die tweede factor kan echter ook een vingerafdruk, gezichtsherkenning of een hardware-sleutel zijn. Als je 2-factor authenticatie voor een internet account hebt ingesteld is het dus niet mogelijk om in te loggen zonder dat je die “2de factor” hebt. Het is dan dus een stuk moeilijker om in te breken in je internet account. Een hacker moet dan namelijk óók beschikken over je telefoon om die 2de factor te kunnen ontvangen!
LET OP: Gebruik géén SMS maar een “Authenticatie-app” bij 2-factor authenticatie!
Zoals hierboven uitgelegd ontvang je bij het gebruik van 2-factor authenticatie tijdens het inloggen in een internet account een extra code op je telefoon. Dit kan via een SMS-bericht of via een “authenticatie-app”.
Die 2de factor (code) kun je beter niet via SMS laten opsturen. Hackers zijn soms in staat om 06-nummers over te laten zetten naar een andere SIM-kaart (SIM-Swapping). Als je daar slachtoffer van wordt ontvang je geen SMS-berichten meer en kan je dus zelf niet meer inloggen in je internet accounts die je met 2-factor authenticatie beveiligt.
Gebruik bij 2-factor authenticatie daarom een “Authenticatie-app”. In zo’n app staan alle accounts bij elkaar waarmee je 2-factor authenticatie gebruikt en kun je de benodigde extra code eenvoudig aflezen. Heel eenvoudig en super veilig! Voorbeelden van authenticatie-apps zijn "Google Authenticator" of "Microsoft Authenticator". Deze zijn gratis te installeren via Google Play of de App Store.
Met vragen over de vergroting van het security- en privacy-bewustzijn is het uiteraard altijd mogelijk om contact op te nemen. U kunt dit doen via e-mail: info@kochconsultancy.nl of via het onderstaande formulier.
Reactie plaatsen
Reacties