In juli en augustus gaan veel mensen op vakantie. Veel mensen zullen in verband met de Corona-situatie dit jaar in Nederland blijven. Ook is er een groep die heeft aangegeven dat ze helemaal niet op vakantie gaan. Vorig jaar had ik rond deze tijd een artikel geplaatst met een aantal punten om over na te denken voordat je vertrekt. Ik plaats dit artikel in een licht aangepaste vorm toch even opnieuw. Waarom? Omdat ik ervan overtuigd ben dat veel mensen er iets aan hebben en reageren met: “Oh Ja! Goed dat ik er even aan herinnerd wordt”.
Heeft u andere tips? Laat ze dan weten, we kunnen daar allemaal profijt van hebben.
Corona: Ga wijs op reis!
Onthoud goed dat het Corona-virus niet op vakantie gaat!
Dus ook op vakantie is het verstandig om je aan de basisregels te houden om besmetting te voorkomen:
- Hou 1,5 meter afstand (Let op: in sommige landen is dat 1 of 2 meter)
- Schudt geen handen, raak je gezicht met je handen zo weinig mogelijk aan
- Was je handen regelmatig (bijv. elk uur) minimaal 20 seconden met zeep
- Gebruik papieren handdoekjes
- Gebruik desinfecterende gel voor je handen na een bezoek aan openbare plaatsen/locaties
- Niezen/hoesten doe je in de binnenkant van je elleboog
- Vermijd drukke locaties zo veel mogelijk
- Blijf thuis (of op je vakantieadres) als je ziekteverschijnselen hebt.
Hou rekening met het feit dat jonge mensen zich vaak niet zo druk maken over een mogelijke Corona besmetting. Ze gaan weer regelmatig uit en komen in groepen bij elkaar. Ze vormen na een besmetting echter wél een besmettingsgevaar voor anderen. (denk aan ouders, opa’s en oma’s).
In sommige landen is het dragen van een mondkapje nou eenmaal vaker verplicht dan bij ons in Nederland. Neem daarom voldoende mondkapjes mee. Dat voorkomt boetes en beschermt jezelf en anderen.
Raadpleeg regelmatig de officiële websites met Corona-nieuws. (RIVM, ANWB en overheid.nl). Als je naar het buitenland gaat, raadpleeg dan vooraf het Corona-advies voor dat land op de website van de ANWB. Hier kun je lezen wat de (actuele) specifieke regels en maatregelen zijn voor dat land. Hou tijdens je vakantie het Corona-nieuws over je vakantieland goed in de gaten. Raadpleeg op vakantie dus regelmatig even de ANWB-website. Mocht er sprake zijn van een lokale uitbraak in je vakantieland dan zou er zomaar weer een lockdown afgekondigd kunnen worden en dan kun je niet terug. Als je met de auto op vakantie bent kun je zo’n situatie dan wellicht voor zijn.
Social Media
Je hebt dit vast al eerder gehoord. Maar hier komt ie dan toch nog een keertje: Plaats géén berichten op Social Media dat je de komende 2-3 weken aan de middellandse zee lekker gaat genieten van de zon en je welverdiende rust. Dat betekent óók dat je tijdens de vakantie beter géén foto’s op Social Media kunt plaatsen van dat mooie uitzicht op de Acropolis, de apenrots van Gibraltar, of het mooie vakantiehuis in Toscane wat je hebt gehuurd. Plaats die foto’s na de vakantie op Social Media en vertel de wereld dan pas hoe fantastisch je het hebt gehad. Waarom? Criminelen zoeken in de vakantietijd Social Media af naar dergelijke berichten en als ze dan op Social Media (bijv. Facebook of Instagram) dat leuke familiefotootje zien vanaf jullie vakantieadres in Kroatië weten ze dat ze alle tijd hebben om eens rustig een kijkje te nemen in en om je huis.
Thuis
Sluit alle computers, TV's etc. af (dus niet op "Standby" of "Slaapstand"). Berg de back-ups van je computergegevens (Ja, maak eens een backup!) goed op. Dit doe je offline (dus de backup niet aan je computer gekoppeld houden) en het liefst op een locatie buiten het huis. Schrijf je wachtwoorden niet op in een schriftje, Post-it plakker of in een agenda. Gebruik een Password Manager om je wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie op te slaan.
Schrijf belangrijke informatie (je medicijnen, bankpas, paspoort, rijbewijs, ID-kaart, reisverzekering, ziektekostenverzekering, ANWB, creditcard, etc.) op. Laat een kopie van deze informatie thuis achter op een veilige plek. Dit voor het geval dat dergelijke documenten/pasjes kwijtraken of gestolen worden en (direct!) geblokkeerd moeten worden. Weet waar je naartoe moet bellen als je hulp nodig hebt. (Bijv. de ANWB, je garage, je reisverzekering of je bank)
Controleer bij vertrek of alle ramen/deuren goed dicht zitten. Vraag buren / vrienden / familie of ze regelmatig de post kunnen weghalen. Aan een stapel post op de deurmat of een volle postbus is te zien dat er al lang niemand thuis is geweest. Een andere truc die inbrekers gebruiken is het plaatsen van een klein takje op de grond tegen de voordeur en/of achterdeur. Als dat takje er na een paar dagen nog staat betekent dat dat die deur al een paar dagen niet is geopend. Hetzelfde trucje wordt uitgevoerd met een tandenstoker tussen de deur en het deurkozijn.
Gebruik timers om de verlichting in je huis op bepaalde tijden aan/uit te schakelen. (beneden- én bovenverdieping!)
Berg waardevolle spullen die u thuis achterlaat goed op. Een verstopt kluisje maakt het echt véél moeilijker om er met uw waardevolle bezittingen vandoor te gaan.
Laat informatie achter bij buren/familie/vrienden over jullie vakantieadres(sen) en hoe jullie te bereiken zijn.
Onderweg naar uw vakantieadres
Wees voorzichtig met gratis openbare (open) WIFI die onderweg wordt aangeboden in wegrestaurants. Leg waardevolle spullen nooit in het zicht in de auto. Neem bij een “tussenstop” waarbij iedereen de auto verlaat altijd je paspoort, pasjes, je geld en je telefoon mee. Ga je vliegen? Hou je handbagage altijd bij je. Daar stopt iedereen z'n tickets, paspoort, geld en pasjes in, dus je handbagage is erg interessant voor criminelen.
Op je vakantieadres
Criminelen weten dat vakantiegangers waardevolle spullen in het vakantiehuisje, auto, tent, camper of caravan hebben liggen. (geld, paspoorten, rijbewijzen, ID-kaarten, bankpasjes, camera’s, telefoons, laptops, tablets, etc.) Berg deze spullen daarom altijd goed op, leg ze nooit in het zicht.
Als je cash geld gaat pinnen, let dan op of er soms iemand meekijkt. Het is beter om met z’n tweeën geld te halen. Haal niet te grote bedragen cash geld. Je kunt het alleen maar kwijtraken. Verdeel het cash geld zodat niet alles bij één persoon zit. Het is overigens in verband met Corona aan te raden om zo veel mogelijk met je pinpas contactloos te betalen. Contant geld is een mogelijke bron van besmetting.
Het is sterk aan te raden om zo weinig mogelijk WIFI te gebruiken. Gebruik uw 3G/4G abonnement want dat is wél veilig. Als je WIFI gebruikt, gebruik dan beveiligde WIFI waarvoor u een wachtwoord moet invoeren. Controleer op je camping, hotel of vakantieverblijf de naam van de WIFI en het wachtwoord. Gebruik zéker geen onbekende WIFI voor vertrouwelijke transacties zoals Internetbankieren of e-mail. Via je 3G/4G abonnement kan dat wél veilig en sinds 1 juli 2017 in heel Europa zonder bijkomende roaming-kosten.
Wees attent op zakkenrollers op populaire toeristische locaties. Hou je telefoon in je zak, leg hem op een terras of in een restaurant niet op tafel. Eén keer knipperen met je ogen en hij kan weg zijn.
“Kopietje paspoort”
Veel mensen vinden dit “zeurpieterij” maar onderstaande tip is echt voor je eigen bestwil. Kopietjes van ID-bewijzen (Paspoort, Rijbewijs of ID-kaart) zijn veel geld waard en worden op grote schaal gestolen en verhandeld. Het aantal gevallen van identiteitsfraude stijgt nog steeds sterk. Hierdoor kun je grote financiële én maatschappelijke schade oplopen.
Op een vakantieadres wordt vaak naar een ID gevraagd. Ze mogen je ID dan wel inzien, maar niet zomaar kopiëren. Bij een kopie wordt dan ook je foto en soms het BSN-nummer gekopieerd. Deze mogen niet gekopieerd worden bij aankomst op een vakantieadres. Neem daarom vooraf gemaakte “kopietjes paspoort” mee waarop je foto en je BSN-nummer zijn afgedekt. Schrijf op de kopie de naam voor wie de kopie bedoeld is en de datum. Als ze volhouden dat er een volledige kopie van je paspoort moet worden gemaakt, wijs ze dan op de Europese privacywetgeving (GDPR), en dat je hiervan melding zult maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Je zult dan merken dat het vaak ineens niet meer nodig is om een volledige kopie van je paspoort te maken en dat ze een kopie met afgedekte foto en afgedekt BSN-nummer accepteren. Op een camping kun je overigens gebruik maken van de ANWB CampingKey Card als identiteitsbewijs.
Prettige vakantie!
Met een klein beetje aandacht voor de veiligheid kun je heel veel narigheid voorkomen. Wij wensen iedereen een heerlijke en veilige vakantie toe. Uiteraard is iedereen ook tijdens de vakantiemaanden welkom voor advies over security, security awareness, presentaties en workshops en de AVG-privacywetgeving.
Reactie plaatsen
Reacties